Rys ostrovid

Je najväčšia európska mačkovitá šelma. Dĺžka tela dosahuje až 120 cm, výška na kohútiku 70 cm. Hmotnosť samcov môže byť až 35 kg. Hustá srsť je sivožltá až hrdzavohnedá s viac alebo menej nápadnými hnedočervenými škvrnami. Stredom chrbta sa ťahá tmavý pás a aj krátky chvostík je na konci čierny. Brucho je svetlejšie až biele. Na konci ušníc sú tmavé štetôčky.

Rys uprednostňuje lesy v stredných a vyšších polohách s bohatým podrastom a početnými skalnými útvarmi. Je však prispôsobivý, a preto sa úplne nevyhýba ani agrárnej krajine s väčšími lesnými komplexmi. Rysica rodí po 10- týždňovej gravidite najčastejšie v máji 2 – 4 mláďatá. Od matky sú závislé až do jej ďalšieho párenie, keď ich od seba odoženie.

Rys je aktívny predovšetkým za súmraku a v noci. Pri love využíva zrak a sluch. Korisť neštve, ale opatrne sa k nej prikráda, alebo na ňu striehne. Rys patrí medzi celoročne chránenú zver. Je zaradený medzi druhy európskeho významu so základnou spoločenskou hodnotou 2655,51 EUR.